1Uz Martinske dane i manifestaciju Dugoselskih jeseni, a u sklopu Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva, održana je 14. Smotra narodnog stvaralaštva okupivši sedam kulturno umjetničkih, amaterskih folklornih ansambla. Dugoselska publika protekle subote, 9. studenoga, mogla je uživati u bogatstvu narodnog ruha kao i u višesatnoj izvedbi plesova i pjesama s područja cijele Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, Vojvodine te posebnih gostiju Smotre - makedonskog KUD-a „Vera Jocik“ iz Makedonske Kamenice sa spletom makedonskih pjesama i plesova. Smotru su otvorili domaćini – KUD „Preporod“ izvodeći pjesme i plesove Bratine.

Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“ iz Zagreba izveo je koreografiju „Gospe Ramska, molit ću se tebi“. Folkloraši iz Sesvetskih Sela pokazali su pjesme i plesove virovitičkog kraja i Posavine. Dugoselska Rodna gruda izvela je plesove Bosanske Posavine, dok su članovi SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba pokazali Linđo i pjesme i plesove Baranje „Od Petarde do ižipa“. Prekrasne nošnje Bunjavačkih Hrvata uz koreografiju pjesama i plesova pod nazivom „Kolo igra, tamburica svira“ pokazali su odlični članovi ZFA „dr. Ivan Ivančan“ iz Zagreba koji su te večeri predstavili i plesove Međimurja u koreografiji pod nazivom „Međimurska pisana nedjelja“.  

Po zaključenom programu svim predstavnicima sudionika Smotre gradonačelnik Dugog Sela Stipe Velić zajedno s dopredsjednikom KUD-a „Preporod“ Mariom Mlinarekom dodijelili su zahvalnice, a Smotri su pratili još zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček. Organizator smotre folklora bio je KUD "Preporod" Dugo Selo, uz financijsku potporu Grada Dugog Sela, Ministarstva kulture RH i Zagrebačke županije. 

101112

cult